Zmiana rozmiaru czcionki

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu

Aktualności

„300 pierogów i gar bigosu” czyli Dzień Polski w Hiszpanii

maj 27, 2016 Aktualności, Wyróżniona No Comments

Technicy żywienia i usług gastronomicznych CKZiU nr 1 w Raciborzu, w czasie pobytu w Granadzie,  zorganizowali Dzień Polskiej Kuchni – czwarta część bezpośredniej relacji z praktyk w Hiszpanii.

Dobiegł już końca miesięczny staż zagraniczny techników żywienia i usług gastronomicznych, hotelarstwa, obsługi turystycznej oraz techników analityków w Granadzie w ramach projektu  „Zagraniczne praktyki kluczem do sukcesu na rynku pracy” realizowanego w Centrum w ramach programu Erasmus+.

Jednym z elementów projektu oprócz realizacji programu praktyk jest wymiana doświadczeń kulturowych, poznanie historii, geografii i kultury kraju docelowego. Aby była to naprawdę obustronna wymiana uczniowie postanowili pokazać Hiszpanom jak piękna jest również Polska  oraz  jak wygląda i smakuje polska kuchnia.

Pod okiem opiekunów (Mirosławy Bajsarowicz-Placek i Aleksandry Wieczorek) uczniowie przygotowali tradycyjne polskie potrawy wśród których znalazły się: pierogi, bigos, barszcz czerwony, polskie wędliny, kabanosy, pasty z twarożka raciborskiego oraz kolorowe koreczki.

– Przygotowania do całej imprezy rozpoczęliśmy już parę miesięcy wcześniej planując skrupulatnie czym możemy ugościć Hiszpanów i co im pokazać. – mówi Aleksandra Buczyńska

– Największym problemem były podstawowe produkty, dlatego część z nich jak kapustę kiszoną, suszone grzyby, ogórki kiszone, biały ser, twarożek wieźliśmy z Polski, gdyż istniała obawa, że tych produktów nie kupimy na południu Hiszpanii. – dodaje Dorota Przewosnik.

Na obchody Dnia Polskiego zaproszono wszystkich pracowników Organizacji Partnerskiej w Granadzie – firmy Europroyectos: koordynatorów, kierowców, kucharki, a na czas imprezy stołówka siedziby Europroyectos zapłonęła  biało-czerwonymi barwami.

Najpierw przedstawiono prezentację multimedialną przygotowaną przez uczennice technikum obsługi turystycznej, a następnie uczennice z technikum hotelarskiego przeprowadziły krótki quiz sprawdzający nowo nabytą wiedzę. Prezentacja była o pięknych, polskich miejscach jak Mazury, Tatry, Bieszczady, Wybrzeże…. Omówione zostały również wybrane miasta jak Warszawa, Kraków, Poznań czy Wrocław. Dziewczyny nie zapomniały również o Raciborzu i jego atrakcjach turystycznych. Wśród pytań konkursowych znalazły się: „W której części Polski znajduje się Śląsk?”, czy „Nad jaką rzeką leży Racibórz?”, „Z czego słynie Kraków?”. Oczywiście zarówno prezentacje jak i quiz uczennice przygotowały w języku angielskim.

Zaproszeni goście doskonale poradzili sobie w zmaganiach turniejowych.

W międzyczasie wszyscy zajadali się polskimi specjałami, rozmawiając i wymieniając doświadczenia o Polsce.

Międzynarodowy personel Europroyectos zgodnie stwierdził, że pomysł zorganizowania Dnia Polskiego był świetny, gdyż ani oni sami, ani Hiszpanie nie wiedzą zbyt dużo o Polsce. Z polskiej kuchni Czeszce Annie Pribylowej najbardziej smakowały pierogi, wędliny i kabanosy, Włoszce Agnese – bigos, a Belgijce Julien – twarożek ze szczypiorkiem. Natomiast kucharki zachwycały się polskim bigosem i barszczem. Powiedziały, że spróbują ugotować takie dania u siebie w domu.

Wieczór zakończył się podziękowaniami za wspólnie spędzone razem wspaniałe chwile i rozdaniem wszystkim uczestnikom certyfikatów potwierdzających odbycie miesięcznego stażu w Hiszpanii.

Koordynatorki projektu:

Małgorzata Warwas i Iwona Niklewicz-Wróbel


0 comments


Dodaj komentarz