Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu

Aktualności

Nowoczesne techniki przygotowywania posiłków – kuchnia sous-vide

marzec 24, 2022 Aktualności, Wyróżniona No Comments

Jedną z najmodniejszych obecnie metod przyrządzania soczystych, delikatnych i niezwykle smacznych potraw mięsnych i rybnych jest gotowanie sous-vide. Ta niezwykle innowacyjna technika stosowana jest przez najwybitniejszych znawców sztuki kulinarnej na świecie.

Uczniowie kształcący się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z swoim nauczycielem, podczas warsztatów prowadzonych przez Piotra Herzika – właściciela firmy DONGASTRO, poznali tajniki gotowania metodą sous-vide. Podczas warsztatów wykorzystano nowoczesne urządzenia takie jak: cyrkulator do gotowania, pakowarkę próżniową oraz piec konwekcyjno – parowy.

Warsztaty zostały zrealizowane w ramach projektu „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu, etap II” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020


0 comments


Dodaj komentarz