CKZiU nr 1 w Raciborzu

Aktualności

Technicy gastronomii i technicy hotelarstwa na stażach zawodowych na Teneryfie

Październik 16, 2018 Aktualności, Wyróżniona No Comments

Czy uważasz, ze praktyki zagraniczne są potrzebne? Czego nowego się nauczyłeś/nauczyłaś?. Co podczas twojego dotychczasowego pobytu wzbudziło największe zainteresowanie?. Czy wyjazd na Teneryfę spełnił Twoje oczekiwania?
Na takie i jeszcze kilka innych pytań właśnie odpowiadali uczestnicy zagranicznych praktyk zawodowych z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu.

Puerto de la Cruz i  Las Caletillas na Teneryfie to miejscowości, w których od 26 września 2018 roku na miesięcznych praktykach zawodowych przebywa 16 uczniów z CKZiU nr 1 w Raciborzu. Uczniowie uczą się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, a miejscami ich stażu są:

– Hotel Catalonia Punta del Ray w Las Caletillas,

– Hotel Puerto de la Cruz.

Wyjazd na praktyki zawodowe w tak odległy zakątek Europy to nie tylko poznawanie tajników pracy. Młodzież oprócz tego realizuje bogaty program kulturowy. Uczniowie byli już na wycieczkach:

  • „Teneryfa (nie) taka dzika” – na tej wycieczce odwiedzili Góry Anaga, Playa Teresitas – najpiękniejszą plażę na Teneryfie, nie zabrakło wizyty w nadmorskiej część stolicy Santa Cruz.
  • Dookoła Teneryfy” – to wycieczka objazdowa w jej planie: La Laguna– Ogród botaniczny – GarachicoMasca. To najbardziej atrakcyjna i pełna uroku oraz różnorodnych krajobrazów wycieczka po Teneryfie.
  • Teide – młodzież zobaczyła również najwyższy szczyt w Hiszpanii – wulkan Teide, zobaczyli również niesamowite pola lawowe i formacje skalne w Cañadas del Teide.
  • „Siam Park” – gdzie uczniowie mogli skorzystać z bogatej oferty atrakcji wodnych.

Przed nimi jeszcze wizyta w Loro Parku i wycieczka na klify Los Gigantes.

W trakcie praktyk odbywają się wizyty monitorujące, jedną z nich jest wizyta Dyrektora Centrum – pana Jacka Kąska, który nie kryjąc zadowolenia napisał: „ …jestem pod wielkim wrażeniem miejsc i organizacji Waszej pracy w ramach projektów Erasmus+….Każdy dyrektor powinien mi zazdrościć takich uczniów i nauczycieli. Jestem dumny z wszystkich.”

Poznaliśmy już opinię Dyrektora a teraz czas i miejsce na wrażenia naszych uczniów  związane z odbywaniem praktyk zawodowych i poznawaniem nowego kraju.

Dlaczego zdecydowaliście się na miesięczną praktykę zagraniczną?

  • „Przede wszystkim chciałam dowiedzieć się i zobaczyć jak wygląda praca w moim zawodzie w większym, zagranicznym i turystycznym miejscu”- mówi Justyna,
  • Marzena dodaje: „Zdecydowałam się na praktyki żeby stać się bardziej atrakcyjnym pracownikiem dla przyszłego pracodawcy”,
  • Wiola: „Chcę zdobyć nowe doświadczenia zawodowe i podszlifować swój angielski”
  • Szymon zdecydował się na wyjazd ponieważ: „Chciałem doskonalić swoje umiejętności kulinarne a także poznać kuchnię kanaryjską”

Co najbardziej zaskoczyło Cię w miejscu praktyk?

  • Simonę najbardziej zaskoczyła atmosfera i bezstresowe podejście personelu w miejscu praktyk „Ludzie, którzy tam pracują są przemili i zawsze uśmiechnięci”,
  • Emilia dodaje „ …wśród pracowników nie widać nadmiernego pośpiechu którego się spodziewałam, wiedząc o wielkiej liczbie obsługiwanych konsumentów (ok. 700 osób).
  • Patrycję urzekło podejście do wykonywania ciężkiego zawodu kelnera i barmana: „Ludzie, z którymi miałam przyjemność pracować praktycznie ciągle śpiewają i tańczą na zapleczu”

Jakie różnice dostrzegasz w hiszpańskich (kanaryjskich) zakładach gastronomicznych w porównaniu do polskich?

Wśród różnic uczniowie wymieniają:

  • „tempo pracy i ułożenie zastawy stołowej” – Wiktoria
  • „troska o samopoczucie podczas pracy ” – Wiola
  • „zauważyłam, że Hiszpanie bardzo lubią eksperymentować ze smakiem” – Karina i Julia

Z jakich produktów korzystasz podczas pracy (czy produkty te są rzadko spotykane w Polsce?)

  • Szymon mówi, że używa się w tutejszej kuchni wiele owoców morza, takich jak: krewetki, kalmary, homary, małże, langusty.
  • natomiast Justyna i Patrycja poznały wiele nowych rzadko spotykanych w Polsce alkoholi jednym z nich były likier bananowy czyli licor platano.
  • „Produkty, z których korzystamy można kupić w Polsce, jednak kupno mąki gofio czy bananów kanaryjskich będzie na pewno trudne” – tak twierdzą Julia i Karina,

Czy znasz jakiś nowy przepis/potrawę/danie?

Odpowiedź na to pytanie nie sprawiła najmniejszej trudności naszym przyszłym Mistrzom kuchni czyli Justynie, Szymonowi, Mateuszowi, Monice, Simonie, Mateuszowi. Julii, Karinie i Emilii. Padły następujące nazwy potraw: Paella, ziemniaczki Papas arrugadas, sos mojo, sos rojo i sos mojo verde, przepis na przygotowanie ryby Pescado i Bacalao encebollado, sałatka z krewetkami oraz churrosy. W związku z tematycznymi kolacjami uczniowie poznali też potrawy kuchni świata m.in. kuchni japońskiej czy meksykańskiej.

Dlaczego zdecydowaliście się na miesięczną praktykę zagraniczną w Hiszpanii?

  • Dla Emilii impulsem do wyjazdu była chęć poznania innej kuchni, a także praca w kuchni wielkiego hotelu.
  • Dla Justyny wyjazd na Teneryfę to okazja do zgłębienia tajników kultury, tradycji i języka hiszpańskiego, którym się interesuje.
  • Simona i Monika twierdzą zgodnie, że „Praktyka jest dla nas szansą na zdobycie dobrej pracy i pozwala nam się rozwijać”.

Czy uważasz, ze praktyki zagraniczne są potrzebne?

  • Mateusz uważa, że „Praktyki są potrzebne dla młodych ludzi po to aby poznali jakie są warunki pracy za granicami kraju, aby móc je porównać i wybrać dla siebie lepsze życie”.
  • Szymon potwierdza i dorzuca jeszcze „Te staże to dla nas niesamowita szansa na poznanie nowej kultury, nowych ludzi i miejsc”.
  • Patrycja stwierdza że ”…to również szansa na poprawę umiejętności językowych i komunikacyjnych”.
  • Dla Wioli wyjazd na praktyki sprawił, że stała się pewniejszą siebie osobą – to chyba największa zaleta praktyk zagranicznych.
  • Emilia twierdzi, że wyjazd okazał się przygodą jej życia, której nigdy nie zapomni.

Czego nowego się nauczyłeś/nauczyłaś?

  • Marzena: „Nauczyłam się jak przygotować nakrycie do różnych posiłków, oraz nauczyłam się obsługi różnorodnych urządzeń gastronomicznych”
  • Mateusz i Szymon: „Potrafimy już przygotować kilka dań kuchni hiszpańskiej i kanaryjskiej”
  • Justyna: „Nauczyłam się, że zawsze trzeba być miłym i uśmiechniętym dla gości nawet wtedy gdy ma się gorszy dzień”
  • Julia i Karina: „Dowiedziałyśmy się jak radzić sobie ze stresem i prawidłowo układać zastawę stołową”

Co poradziłabyś/poradziłbyś uczestnikom kolejnego wyjazdu?

Oto kilka porad dla uczestników przyszłych wyjazdów:

Nie bój się nowych wyzwań!

Bądź otwarty na nowych ludzi i doświadczenia!

Nie bój się barier językowych!

Uśmiech otwiera wiele drzwi!

Wyjazd to ogromna przygoda, która trzeba przeżyć!

Jeżeli czegoś nie potrafisz spytaj – to nie boli!

Miesięczne praktyki zawodowe realizowane są dzięki udziałowi w projekcie „Mobilni i kreatywni na europejskim rynku pracy” realizowanego  ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”

Już wkrótce relacja z „Dnia Polskiego”, organizowanego przez naszych uczniów dla ich hiszpańskich przyjaciół.

Więcej informacji i bezpośrednią relację dzień po dniu, znajdziecie na https://web.facebook.com/Mobilni-i-kreatywni-gastronomicy-i-hotelarki-na-Teneryfie-520909951718581/.

Zapraszamy do odwiedzin, lajkowania i udostępniania.

Aleksandra Kalisz


0 comments


Dodaj komentarz