Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu

KUCHARZ – TOWARZYSZ KULINARNY

KUCHARZ

To atrakcyjny i kreatywny zawód poszukiwany na rynku pracy. Daje duże możliwości rozwoju i  doskonalenia, a tym samym satysfakcji z wykonywanej pracy. Rozwijający się dynamicznie rynek usług kulinarnych oferuje liczne możliwości zatrudnienia.

Podczas nauki w szkole na niżej wymienionych przedmiotach uczeń nabywa umiejętność:

  • obsługi specjalistycznego sprzętu gastronomicznego,
  • wykonywania rozmaitych dań,
  • stosowania różnorodnych technik serwowania posiłków.

Przedmioty w kształceniu zawodowym: 

wyposażenie  techniczne, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, język obcy zawodowy, bezpieczeństwo i higiena pracy.

Zajęcia praktyczne odbywają się u pracodawcy:

w klasie I – 2 dni, w klasie II – 2 dni, w klasie III – 2 dni w I półroczu i 3 dni w II półroczu.

Egzaminy po zakończeniu edukacji:

Młodociani pracownicy w zawodach rzemieślniczych, których pracodawcy są rzemieślnikami, zdają egzamin czeladniczy w Cechu.

Młodociani pracownicy w zawodach rzemieślniczych, których pracodawcy nie są rzemieślnikami (np. spółdzielnie, spółki z.o.o), młodociani pracownicy w zawodach nierzemieślniczych, uczniowie, którzy nie są młodocianymi pracownikami zdają egzamin z kwalifikacji w szkole:

Kwalifikacje: Sporządzanie potraw i napojów (HGT02).