Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu

CUKIERNIK – OSŁADZA ŻYCIE

CUKIERNIK

Jaki smutny byłby świat bez słodyczy. Cukiernicy to ludzie dający swoimi wyrobami innym radość. Ich praca to połączenie artyzmu z rzetelną kulinarną wiedzą, ponieważ to, co tworzą musi wyglądać i smakować.

W pracy cukiernika satysfakcja gwarantowana a zapotrzebowanie na wyroby 100%.

Podczas nauki w szkole na niżej wymienionych przedmiotach uczeń nabywa umiejętność:

  • obsługi sprzętu służącego do pieczenia ciast i ciasteczek,
  • wykonywania rozmaitych wyrobów cukierniczych (w tym tortów i czekoladek),
  • stosowania różnorodnych technik zdobienia wypieków.

Przedmioty w kształceniu zawodowym: 

technika  w produkcji cukierniczej, technologie  produkcji cukierniczej, język obcy w produkcji cukierniczej, bezpieczeństwo i higiena pracy.

Zajęcia praktyczne odbywają się u pracodawcy:

w klasie I – 2 dni, w klasie II – 2 dni, w klasie III – 2 dni w I półroczu i 3 dni w II półroczu.

Egzaminy po zakończeniu edukacji:

Młodociani pracownicy w zawodach rzemieślniczych, których pracodawcy są rzemieślnikami, zdają egzamin czeladniczy w Cechu.

Młodociani pracownicy w zawodach rzemieślniczych, których pracodawcy nie są rzemieślnikami (np. spółdzielnie, spółki z.o.o), młodociani pracownicy w zawodach nierzemieślniczych, uczniowie, którzy nie są młodocianymi pracownikami zdają egzamin z kwalifikacji w szkole:

Produkcja wyrobów cukierniczych (SPC01).