CKZiU nr 1 w Raciborzu

Aktualności

Aranchini, caponata, tortilla ze szpinakiem i inne sycylijskie przysmaki na konferencji w CKZiU nr 1

Marzec 27, 2018 Aktualności, Wyróżniona No Comments

W sali bankietowej Hotelu Racibor w dniu 27.03.2018 odbyła się konferencja podsumowująca projekt „ Europejska wymiana doświadczeń szansą na nowoczesną szkołę zawodową” realizowany w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu. Wartość dofinansowania projektu wynosi 108 776,00  EUR.

Na uroczystość przybyli zaproszeni goście, w tym wicestarosta Marek Kurpis, Dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu – Jacek Kąsek, wicedyrektorzy, uczestnicy projektu, ich rodzice i nauczyciele.

Projekt jest jednym z czterech realizowanych w CKZiU nr 1, w pełni  finansowany przez Unię Europejską w ramach  Programu Erasmus+  Kształcenie i szkolenia zawodowe. Zaplanowany na lata 2016 – 2018 obejmuje organizację praktyk zagranicznych dla 2 grup uczniów oraz grupy 12 nauczycieli, którzy wyjechali na szkolenie job shadowing.

Pierwszy wyjazd miał miejsce w maju 2017r podczas którego 18 uczniów kształcących się w zawodzie technik budownictwa i technik architektury krajobrazu wyjechało do Portugalii i odbyło praktyki w przedsiębiorstwach w Lizbonie.

Druga 18-osobowa grupa uczniów odbyła swoje staże w październiku na Sycylii, gdzie technicy analitycy, technicy fryzjerstwa oraz technicy żywienia i usług gastronomicznych pracowali w restauracjach, zakładach fryzjerskich i Instytucie Technologicznym w Milazzo. Nauczyciele z branży gastronomicznej, budowlanej, hotelarskiej i chemicznej podczas swojego wyjazdu odwiedzili szkoły o profilach zbliżonych do nauczanych przedmiotów oraz odbyli staże w przedsiębiorstwach.

Podczas konferencji koordynatorki i autorki projektu – Iwona Niklewicz-Wróbel i Małgorzata Warwas przybliżyły gościom idee i założenia programu Erasmus+, oraz cele projektu którymi są: zdobycie nowego doświadczenia zawodowego, podniesienie jakości kształcenia zawodowego, zwiększenie mobilności edukacyjnej i zawodowej uczniów, a ponadto doskonalenie znajomości języka angielskiego i wzrost kompetencji osobistych uczestników.

Uczniowie prezentowali umiejętności nabyte podczas praktyk, dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem zdobytym za granicą. Przedstawiono m.in. filmiki i prezentacje z każdego wyjazdu, prezentację na temat nowoczesnego systemu budownictwa, film prezentujący umiejętności fryzjerskie nabyte na praktykach, jak przygotować sycylijski spritz, czy prezentację typowych sycylijskich potraw.

Głównym punktem konferencji było rozdanie uczestnikom certyfikatów potwierdzających udział w projekcie, certyfikatów zaświadczających o 30-godzinnym przygotowaniu z języka angielskiego, portugalskiego czy włoskiego, certyfikatów Europass Mobilność wydawanych przez Krajowe Centrum Europass oraz  dokumentów wydanych przez organizacje przyjmujące uczestników: EPD z Portugalii oraz A Rocca z Sycylii.

W ramach realizacji działań projektowych uczestnicy grupy majowej zwiedzili najpiękniejsze zakątki Portugalii: zobaczyli Lizbonę, Sintrę, Cascais, cudowne plaże Algarve i najbardziej wysunięty na zachód przylądek Portugalii – Cabo da Rocca. Natomiast uczniowie grupy październikowej zwiedzili Palermo, Cefalu, Taorminę, Syracusy i Noto, zobaczyli też największą atrakcję Sycylii – Etnę – najwyższy i największy stożek wulkaniczny w Europie.

Mimo, że od powrotu do kraju upłynęło już wiele miesięcy uczestnicy ze wzruszeniem i sentymentem wspominają spędzony tam czas:

„(…) To była przygoda życia.” – mówi Jessica.

„ (…)Chętnie pojechałabym raz jeszcze, niesamowici ludzie, życzliwa atmosfera i piękne widoki” – dodaje Paulina.

„ (…)Te praktyki nauczyły nas wiele. Staliśmy się bardziej otwarci, pewni siebie, przełamaliśmy barierę językową, nie boimy się używać języka angielskiego”- mówi Dajana.

„(…)Jest to ogromna szansa na zdobycie doświadczenia w budownictwie” – mówi Kamil.

Na pamiątkę udziału w projekcie uczestnicy otrzymali nagrody w postaci dysków zewnętrznych ADATA  1TB oraz głośników przenośnych LED bluetooth z systemem BXS. Ponadto każdy z uczniów otrzymał przewodnik po Portugalii/Sycylii.

Po oficjalnej części uroczystości uczniowie i zaproszeni mogli spróbować typowych sycylijskich potraw takich jak: aranchini, caponata, czy tortillę ze szpinakiem, przygotowanych przez techników żywienia pod czujnym okiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych: pani Mirosławy Bajsarowicz-Placek, Ireny Gotzmann i Ewy Pośpieszny.

Obecnie CKZiU nr 1 w Raciborzu jest również w trakcie realizacji innego projektu: „Mobilni i kreatywni na europejskim rynku pracy”, w ramach którego odbędą się 4 wyjazdy. Już za 3 tygodnie grupa 10 nauczycieli wyjedzie na szkolenie job shadowing do Hiszpanii, a w maju równolegle wyjadą na miesięczne staże zagraniczne 2 grupy uczniów: technicy ekonomiści i technicy logistycy do Hiszpanii, technicy budownictwa i technicy ochrony środowiska do Portugalii. W ramach ostatniej mobilności, na październik zaplanowano miesięczny wyjazd techników żywienia i usług gastronomicznych oraz techników hotelarstwa na staże zagraniczne na Teneryfę.

Złożono również kolejny wniosek na następne lata. Tym razem uczniowie pojadą  do Hiszpanii i Wielkiej Brytanii.

Iwona Niklewicz-Wróbel

Małgorzata Warwas

Linki do prezentacji  i rezultatów projektu:

Praktyki zagraniczne na Sycylii wykonany przez Emilię

https://www.youtube.com/watch?v=_JCKNk2kaOA&feature=youtu.be

Paweł na praktykach zagranicznych w PERDI TEMPO na SYCYLII

https://www.youtube.com/watch?v=BeCcApig1Ro

Podsumowanie projektu w Radiu Vanessa

http://www.vanessa.fm/ckziu-nr-1-podsumowalo-projekt-praktyk-zagranicznych-dla-uczniow/


0 comments


Dodaj komentarz