Zmiana rozmiaru czcionki

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu

Aktualności

Polskie aperitivo w Barcellonie Pozzo di Gotto na Sycylii!

listopad 10, 2017 Aktualności, Wyróżniona No Comments

To nie przypadek, że publikujemy ten artykuł w przeddzień obchodów 99. Rocznicy Odzyskania Niepodległości. W czasie pobytu na zagranicznych praktykach na Sycylii w ramach realizacji projektu Erasmus+ „Europejska wymiana doświadczeń szansą na nowoczesną szkołę zawodową” uczniowie CKZiU nr 1 w Raciborzu zorganizowali 23 października Dzień Polski.

Przygotowania rozpoczęły się już w Polsce, ponieważ trzeba było ustalić menu i kupić niektóre typowo polskie produkty, takie jak zakwas do żurku, polski twaróg, ogórki kiszone i kiełbasę. Aperitivo to dla Sycylijczyków czas po zachodzie słońca, który spędzają wśród przyjaciół popijając granitę i częstując się zakąskami. Uczniowie  Centrum postanowili połączyć polskie i włoskie tradycje. Zostali zaproszeni wszyscy pracownicy biura A Rocca – naszego włoskiego partnera oraz właściciele zakładów pracy, w których uczniowie odbywali swoje praktyki. Uczniowie zaserwowali dania kuchni polskiej i śląskiej: żurek z kiełbasą, rolady z kluskami śląskimi i modrą kapustą, roladki z indyka, pierogi ruskie oraz pierogi ze szpinakiem i fetą, sałatkę ziemniaczaną i słodki deser w patriotycznych,  biało-czerwonych  barwach – sernik na zimno.

Dla uczniów Centrum, Dzień Polski rozpoczął się już we wczesnych godzinach przedpołudniowych. Wszyscy z ogromnym zaangażowaniem wykonywali przydzielone wcześniej zadania. Technicy analitycy przygotowywali quiz o Polsce i sałatkę ziemniaczaną, technicy usług fryzjerskich prezentację multimedialną oraz pierogi i kluski śląskie a technicy usług gastronomicznych żurek i rolady. Swoje kulinarne  umiejętności wykorzystały również  pani Dębczak i pani Chyrchel, przygotowując  wspólnie sernik. Uczniowie wykazali się wyjątkowymi umiejętnościami, okazało się, że fryzjerzy świetnie ubijają śmietanę tarką do warzyw, a ciasto na pierogi można rozwałkować butelką, którą później wykorzystuje się również do roztłuczenia rolad. Wśród śmiechu i zabawy przygotowano smaczne potrawy.

Miejscem spotkania był Hotel George, który tego wieczoru  przystrojony został w biało-czerwone barwy. Wieczór rozpoczął się kulinarna ucztą, w czasie której największym powodzeniem cieszyły się dania kuchni śląskiej oraz pierogi. Naszych  gości zainteresowała  również prezentacja multimedialna o Polsce oraz quiz. Najwięcej trafnych odpowiedzi podał Santino di Pietro, opiekun praktyk uczniów technikum analitycznego, za co otrzymał słodki upominek jako nagrodę. Czas przyjemnie minął na wspólnych rozmowach i pamiątkowych zdjęciach.

Ten wieczór z pewnością pozostanie na długo w pamięci uczniów i zaproszonych gości.

Opracowały  Joanna Chyrchel i Anna Dębczak


0 comments


Dodaj komentarz