Zmiana rozmiaru tekstu

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu

Aktualności

Śródziemnomorskie klimaty w Centrum

czerwiec 5, 2018 Aktualności, Wyróżniona No Comments

Kuchnia sycylijska to dla wielu jeszcze nieodkryty fragment kulinarnej mapy świata. Jednak za sprawą warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu wielu młodych mieszkańców naszego powiatu mogło odkryć tajniki jednej z odmian kuchni włoskiej.

Grupa młodych kucharzy poznawała smaki, zapach i kolory kuchni śródziemnomorskiej. Mozarella, bazylia, pomidory, kapary, cukinia i wiele innych włoskich specjałów królowało na stołach podczas zajęć kulinarnych.

Przed przystąpieniem do pracy na uczestników warsztatów czekała podróż na Sycylię w postaci pokazu slajdów z praktyk zagranicznych, w których brali udział uczniowie Centrum, wśród nich były  Dajana i Paulina, które współprowadziły prezentację.

„ …arancini jest pyszne – na pewno przygotujemy to danie w domu dla naszych najbliższych” obietnica Eweliny i Emila reprezentujących krzanowicką szkołę nie była jedyną, jaka można było usłyszeć na zakończenie warsztatów kulinarnych „Potrawy kuchni sycylijskiej”

Dla młodych kucharzy był to również czas poznawania nowych smaków „…pierwszy raz jadłam kapary” – mówiły Agata i Emilia z Lubomi. Przewodnikami po tajnikach sycylijskiej kuchni byli dla swoich młodszych kolegów i koleżanek uczniowie  technikum żywienia i usług gastronomicznych. Wspólnie przygotowali cztery potrawy: arancini,, caponata, bruschetta i pizza sycylijska

Młodzi adepci sztuki kulinarnej bardzo dobrze poradzili sobie z przygotowaniem wszystkich specjałów. Finałem warsztatów była wspólna degustacja sporządzonych potraw. Uczestnikom warsztatów  bardzo się podobało i obiecali, że chętnie przyjdą na kolejne zajęcia   kulinarne. W zajęciach brały udział drużyny z Lubomi, Borucina, Krzyżanowic, Wojnowic i klasy gimnazjum z SP 4 z Raciborza. Atmosfera była wspaniała, uczniowie skoncentrowani na jak najlepszym wykonaniu potraw – tak o przebiegu zajęć mówiły pomysłodawczynie i organizatorki warsztatów: nauczycielki przedmiotów gastronomicznych Irena Gotzmann i Mirosława Bajsarowicz-Placek. Prezentacje przygotowała i poprowadziła Małgorzata Warwas.

MB, AK


0 comments


Dodaj komentarz